У Бихаћу је 29. и 30. јуна  2018. године одржана прва конференција „Босанскохерцеговачка изврсност – улога дијаспоре у јачању економских капацитета Босне и Херцеговине“, коју су организовали Економски факултет Универзитета у Бихаћу и Развојна агенција Унско-санског кантона (УСК), под покровитељством УСАИД-а, Привредне коморе УСК и ВВФ Адриа “Заштићена подручја за природу и људе”.

У раду ове конференције учествовали су представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, који су учеснике конференције упознали о активности које овај сектор проводи у складу са Политиком о сарадњи са исељеништвом.

Главни циљ Конференције био је размјена искустава и идеја за бољи и квалитетнији развој туристичког потенцијала на подручју Унско–санског кантона, јер је туризам препознат као најбрже растући сектор.

“У два дана конференције, 15 презентатора ће кроз различите теме настојати повезати дијаспору из Босне и Херцеговине са домаћим инвеститорима, представити техничку подршку и различите грантове за инвестирање, као и пројекте који су спремни за реализацију на подручју цијеле Босне и Херцеговине, а посебно у Унско-санском кантону. Дали смо предност младим људима и студентима са подручја цијеле Босне и Херцеговине, који ће представити своје пројекте и пренијети нам своја искуства “, казала је Мирела Дервић Кљајић, деканеса Економског факултета у Бихаћу на отварању Конференције.

Шеф Одјела за економски развој Мисије УСАИД-а у Босни и Херцеговини Андрев Боегел казао је да компаније које су покренули  инвеститори из дијаспоре укључују најбоље свјетске праксе.

“Ово је одлична прилика за дијаспору из Босне и Херцеговине, посебно људе који су поријеклом из овог дијела Босне и Херцеговине, да са домаћим актерима разговарају о стратегијама за улагање у ово подручје. Вјерујемо да дијаспора из Босне и Херцеговине може допринијети развоју овог краја “, казао је Боегел.

Ђемила Талић Габриел, почасна конзулица БиХ у Аустралији казала је да законска легислатива не иде наруку страним инвеститорима, иако Босна и Херцеговина има велике потенцијале у туризму и енергетици.

“Ја сам један од највећих инвеститора у Босну и Херецговину, као и мој муж. Већином се ради о некретнинама, а током боравка у УСК посјетит ћемо Агрокомерц да видимо какве су шансе за инвестирање”, истакла је Талић Габриел.

Првог дана конференције одржана су два панела: „Улога дијаспоре у јачању економских капацитета Босне и Херцеговине“ и „Изазови и перспективе одрживог развоја туризма у УСК“, док је други дан Конференције био посвећен младима.