Проф. др. Бењамин Ђулбеговић, Сарајлија који више од тридесет година живи у Америци, одржао је у јуну 2019. године троседмични курс о евиденце басед медицини под називом “Критичка процјена рада и основе системског прегледа’’ (Essentials of critical appraisal and systematic reviews”). Курс је одржан на Одјелу за епидемиологију и биостатистику Медицинског факултета Универзитета у Сарајеву у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Др. Ђулбеговић је један од водећих свјетских онколога и хематолога, професор је на Универзитету “South Florida” у САД, и City of Hope National Medical Center, Kалифорниjа. Заједно са још неколико својих колега са Универзитета, уврштен је на листу најбољих америчких љекара коју сваке године објављује U.S. News & World Report. Уврштен је у бирано друштво међу један посто најбољих америчких љекара. Исто тако, у 2018. години, он је укључен у “Web of Science” листу најцитиараниjх научника у свијету. На ову листу су уврштени истраживачи свјетске класе који су одабрани према њиховом изузетном истраживачком раду. Тај истраживачки рад су презентовали продуцирањем великог броја често цитираних радова који су у врху листе међу 1% најчешће цитираних у њиховом пољу експертизе.

Овај свјетски познат онколог и хематолог бави се, поједностављено речено, истраживањима начина на који се могућност погрешног дијагностицирања и доношења кључних одлука у третману пацјената своди на минимум.

У разговору са др. Ђулбеговићем, приликом његове посјете Министарству за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, сазнали смо да је и прије у више наврата у  БиХ држао предавања, појашњавао методе модерног истраживања, али да се све завршавало на томе без даљих активности и конкретних пројеката. Сматра да је ово до сада његово најбоље искуство ангажмана на преносу знања у БиХ и да би требало да има највише ефекта јер га је импресионирао интерес и посвећеност неколико колега љекара који су били полазници на његовом курсу. За пренос знања неопходан је континуитет и у том смислу др. Ђулбеговић препоручује даљу едукацију младих и имплементацију стеченог знања у пракси. Додао да је неопходно потаћи установе високог образовања и клиничке центре на снажнију  међусобну сарадњу како би се створили услови да се стечено знање адекватно примијени у пракси.

Када је у питању интерес дијаспоре да допринесе развоју БиХ, др. Ђулбеговић каже да не зна никога у дијаспори ко не жели помоћи БиХ, али препрека томе је њихова презапосленост као и недовољно познавање потреба институција у БиХ. У том смислу сматра да је потребно дијаспори одаслати поруку да су добродошли и да се они и њихово знање озбиљно схватају у БиХ, те сачинити листу кључних проблема у институцијама и установама у БиХ и понудити је дијаспори како би својим знањем и ангажовањем помогли рјешавању тих проблема и допринијели развоју БиХ.  Става је да мале иницијативе могу имати трансформирајући ефекат. Снага великих земаља је у том што ‘’puluje’’ ресурсе, каже наш саговорник, и додаје да треба улагати у људе и сарадњу међу институцијама, а да су пројекти попут овог јако добри те је позвао академску дијаспору да се укључи у пренос знања у БиХ јер њихово знање је добродошло нарочито младим нараштајима.

До данас Др. Ђулбеговић је објавио око 350 научних радова и одржао бројна предавања у свијету. Многи од ових радова су објављени у водећим свјестским часописама као што је Nature, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine етц.  Објавио је и двије књиге: “Reasoning and Decision Making in Hematology”, коју је 1993. године једном од најбољих књига године прогласио Journal of the National Cancer Institute i “Decision-Making in Oncology. Evidence-based management”. За свој рад о осјећању кривње при доношењу одлука (regret in decision-making) и о улози фактора непредвидљивости у спровођењу клиничких испитивања (the role of uncertainty in the conduct of clinical trials) др. Ђулбеговић је добио бројне америчке и међународне награде, те привукао  пажњу медија широм свијета.