Извор: Klix.bа, 13. септембра 2018. године

Амир Јатић је као малољетник протјеран из Козлука код Зворника одакле је заједно са породицом отишао у Холандију. У Ден Босцху је завршио средњу школу, а затим студиј машинства у Роттердаму. Засновао је своју породицу и већ једанест година води приватни бизнис, у оквиру компаније Босинг.

Ради се о пројектном бироу који запошљава инжињере и пројектанте, те проводи најзахтјевније пројекте из области машинства, изградње и преноса електричне енергије. Прије годину дана је покренуо компанију у Тузли, са жељом да прошири своје дјеловање на БиХ.

“Све вријеме боравка у Холандији сам одржавао везу са домовином. С групом пријатеља сам покренуо организацију Млади БиХ, БиХРО и друге. Дугогодишњи сам члан организације Платформа БиХ, која као кровна организација окупља удружења грађана поријеклом из Босне и Херцеговине, са циљем да се помогне домовини. Ова организација је имала сталне контакте са Амбасадом Босне и Херцеговине у Холандији. Учествују у многим хуманитарним акцијама, обиљежавањима значајних датума и у заговарању интереса Босне и Херцеговине у Холандији”, објашњава Јатић.

Такође, Јатић је активно укључен у рад Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине. Платформа БиХ је била носилац активности за подршку угроженим подручјима Босне и Херцеговине у поплавама 2014. године. Кроз мјесец дана дјеловања, у сарадњи са појединцима и организацијама из Босне и Херцеговине, обезбијеђена је вриједна помоћ Подрињу, Посавини, Крајини и Средњој Босни.

“Управо током тих активности развила су се важна пријатељства која су касније резултирала реализацијом и других хуманитарних пројеката. Пријатељство и повјерење из ових пројеката, касније ће да се покажу као важни у покретању бизниса у Босни и Херцеговини. Управо је то била сарадња с пријатељем Мехмедом Парганом. На овој релацији је настала идеја да се у Тузли оснује предузеће – пројектни биро, који ће користећи искуства пословања у Холандији, да креира понуду и за тржиште Босне и Херцеговине, али и да будеи спремно за европска тржишта”, препричава Јатић.

Тако је дошло до формирања предузећа Пробосинг доо Тузла. Ово предузеће данас запошљава инжењере машинства, грађевине и електротехнике који пројектују сегменте великих електроенергетских система на холандском тржишту. Да би одговорили захтјевима тог тржишта, млади бх. стручњаци су провели десет седмица у Холандији, гдје су имали прилику да упознају  систем квалитета који се тамо примјењује. Нова знања и искуства донијели су у Босну и Херцеговину и кроз пословни систем Пробосинга ставили у функцију. Захваљујући USAID Диаспора Инвест, проведен је поменути процес едукације, односно трансфера знања и набављена је опрема и софтвер за реализацију одређених пројектних рјешења. Пробосинг у сарадњи са Босингом Роттердам и домаћим компанијама планира да прошири дјелатности на тржиште Босне и Херцеговине. Такође, за 2019. годину планиран је развој производње челичних конструкција и извоз на европска тржишта. Током 2018. године развијени су властити производи који се користе у конструкцији електропостројења.

“Наш циљ је да на основу властитих знања и искустава, уз кориштење постојећих ресурса креирамо рјешења и производе који могу да пронађу тржиште у Европи. Ми ћемо у наредним годинама да градимо своју позицију на бх. тржишту, прије свега радећи на стварању јаке базе младих стручњака инжињера и пројектаната, који могу да одговоре и  захтјевима европског тржишта. Са тим циљем смо отпочели провођење важног пројекта са факултетима Универзитета у Тузли, како бисмо им помогли да студентима и наставницима обезбиједе лакши приступ стицању знања и повезивању са мултинационалним компанијама. Пројекат покретања бизниса у Босни за мене је вишеструко важан. На овај начин вежем се много чвршће за своју домовину; омогућавамо младим људима да раде и да не морају да одлазе из Босне и Херцеговине. На крају, услови за пословање у Босни и Херцеговини су све бољи – ми желимо да својим искуствима и знањима, својим капиталом, унаприједимо тај амбијент”, закључује Амир Јатић.

USAID Диаспора Инвест тренутно проводи и трећи позив за подршку компанијама које су у власништву чланова бх. дијаспоре. Приче попут Пробосинга охрабрују нове инвестиције у Босну и Херцеговину.