Бјељинац Игор Перић, са америчком компанијом “BioMech”, отворио је у Бијељини фирму у којој је запослио 12 радника. Циљ младог стручњака информационих технологија јесте да потенцијал младих с наших простора препознају и стране компаније. Ове седмице их је посјетио и амерички амбасадор Ериц Нелсон.

“BioMech” је технолошки развојни центар који се бави анализом покрета и вибрација у индустрији и разним областима. Извозе искључиво на америчко тржиште.

– Мјеримо ствари као што су центар равнотеже, центар пажње, начин шетања и да те информације пошаљемо релевантним особама, клиничарима, докторима, стручњацима које те информације могу да користе за разне дијагностике, односно процјену ефикасности неких терапија или третмана – наглашава Игор Перић.

Млади инжењери и програмери, знањем, свестраношћу и марљивим радом, доказују да могу да граде будућност и имају одличну перспективу и у својој земљи.

– Ово је један од најпозитивних примјера како се младим људима даје простор за напредак, рад и усавршавање – истакао је програмер Стефан Петковић.

Ивана Пијетловић, ученица Гиманзије “Филип Вишњић”, наглашава да јо ово дође као наставак школовања.
– У току свог школовања нисам стекла никакво искуство ни знање из самог програмирања и софтверског инжињерства тако да сам ово оцијенила као одличну прилику, гдје бих могла да наставим своје образовање и рад на себи – рекла је Ивана Пијетловић.

Ова компанија добар је примјер Стартуп компанија, које покрећу особе које се враћају из дијаспоре и улажу у завичај, оцијенили су представници америчке амбасаде.

– Позвао би и подстакао званичнике да слушају људе попут Игора, који имају идеју о томе како привући директне стране инвестиције и запослити младе, талентоване људе у БиХ – поручио је Ериц Нелсон, амерички амбасадор у БиХ.

У фирми “BioMech” планирају повећати број запослених.