Амбасадор БиХ у Аустралији и на Новом Зеланду Мирза Хајрић у изјави за МојаБиХ наводи да је пандемија КОВИД-19 у овим земљама схваћена изузетно озбиљно.

Према посљедњим информацијама у Аустралији од 25 милиона становника има 18 преминулих од вируса Сарс-KоВ-2, излијечених 337, а заражених је 4.359. Аустралија је свјетски лидер у броју обављених тестова по број становника. Обављено је преко 220.000 тестова и ту је пет пута више по броју становника него Њемачка или седам пута више него САД, наводи Хајрић.

Поред великог броја тестирања, на снази су и оштре казне за оне који прекрше новоуведене мјере.

У Аустралији је на снази највиши степен узбуне, степен 4. Изречене мјере забране кретања су веома оштре и поред полиције, надзире их и аустралска војска. Тако је забрањено у јавности дружење више од двије особе и то на минимум размаку од два метра. Увјерили смо се да полиција мјери метром размак и кажњава ко се не придржава. Такођер, и на приватним имањима, фармама на снази је забрана да породица може имати само једног госта. Казне иду и до  25.000 долара, а у Новом Јужном Велсу полиција на лицу мјеста наплаћује казне од  1.000 долара и/или шест мјесеци затвора ко се нађе на јавном мјесту, а није обављао неку најосновнију потребу или је био ближе од два метра другој особи.

Улаз и излаз из Аустралије су блокирани, али за ријетке категорије које могу да уђу у земљу прописан је обавезан карантин од 15 дана. Обично буде у хотелу најближем аеродрому, објаснио је амбасадор.

Наводи и да је Влада јучер постигла споразум са приватним клиникама о преузимању болесних од корона вируса и тиме осигурала додатних 34.000 болничких кревета за случај потребе.

Што се тиче Новог Зеланда, који ова амбасада такођер покрива, забиљежен је један смртни случај, има 650 заражених, а број излијечених је 74. Нови Зеланд је до сада урадио 21.384 тестова те имају капацитет за обављање 3.500 тестова на дан. Дисциплински режим је врло сличан као у Аустралији.

Питали смо га да ли има сазнања о здравственом стању бх. држављана те да ли су добивали позиве везане за КОВИД-19.

Иначе, у Аустралији живи 50.000 наших грађана а на Новом Зеланду 3.000 и немамо информацију да је неко од њих заражен коронавирусом, казао је на крају амбасадор Хајрић.

Преузето: Моја БиХ