Изложба “Сарајевска Хагада” отворит ће се 14. септембра 2021. године у Сефардском центру у Мадриду, а одакле би, зависно о епидемиолошкој ситуацији, могла продужити за Толедо и Барселону.

Сарајевска Хагада, јеврејска обредна књига, која садржи библијске приче, молитве и псалме везане за празник Песах посвећен ослобођењу Јевреја од египатског ропства, преживјела је прогон из Шпаније, инквизицију, два свјетска и посљедњи рат у Босни и Херцеговини. У спетембру се кроз изложбу први пут враћа у своју домовину Шпанију.

Изложба “Сарајевска Хагада” отворит ће се 14. септембра 2021. године у Сефардском центру у Мадриду, а одакле би, зависно о епидемиолошкој ситуацији, могла продужити за Толедо и Барселону. План је био да се изложба одржи 2020. године, али је због пандемија вируса Ковид-19 одгођена.

Данка Савић, амбасадорица БиХ у Краљевини Шпанији, каже да ће изложба бити организована уз помоћ Каса Сефарди, установе која уз подршку Министарства вањских послова Шпаније промиче културу, умјетност и разноликост.

– Ја кад сам ступила на дужност, недуго након тога, сам тражила могућност да направимо промоцију Хагаде и обратила сам се Каса Сефарди, каже амбасадорица Савић за Радио Слободна Европа.

Овом приликом ће бити изложене мапе графика, илустрације, фотографије и записи из овог вриједног рукописа.

Уједно ће бити представљен и пројекат Издавачке куће Рабиц која је једина објавила факсимилно издање Сарајевске Хагаде. Оригинал овог рукописа налази се у сарајевском Земаљском музеју и један је од највриједнијих експоната ове установе.

Горан Микулић, власник Издавачке куће Рабиц, за РСЕ, каже да је факсимил, 95 посто сличан оригиналној Хагади, урађен на руком рађеном папиру у само 613 копија. Уз њега је израђена и луксузна монографија.

– У Тори постоји 613 сура и за сваку суру по један је примјерак. Има и друга прича, љепша. Мојсије је сјео на Свету гору, располовио нар и избројао зрна, било је 613 зрна. За свако зрно као једна лијепа жеља је била једна Хагада, прича Микулић за РСЕ.

Он наводи да се при изради факсимила и поставке изложбе водио жељом да људима објасни због чега је Хагада “чудесна и мистериозна”. Додаје да у Шпанији мало знају о Сарајевској Хагади.

– Има пуно Хагада у свијету, а сарајевска је сигурно најпознатија. Хагада је невјероватна. Она је чудо кад јој човјек приђе, кад је види. Ја сам желио да те слике покажем људима и да их уоквирим и окачим на зид. Оне су дорађене, нанесено је и злато, и то четрнаест-каратно злато, и она бљешти. Она је божанствена, прелијепа, закључио је Горан Микулић.

Сарајевска Хагада и Рукописна збирка Гази Хусрев-бегове бибилотеке уписани су у регистар Меморија свијета УНЕСЦО-а, посвећен покретној културној баштини.

Преузето: МојаБиХ