Прва конзервативно-зелена влада Аустрије положила је данас заклетву пред предсједником Александером ван дер Беленом, а у њеном саставу нашла се и једна Босанка Алма Задић.

Међу 15 министара је осам жена, а Задић је именована на позицију министрице правде чиме је постала прва министрица у влади Аустрије са имигрантским поријеклом.

Владу води канцелар Себастиан Курз из конзервативне Народне странке, а потпредсједник је Вернет Коглер из редова Зелених.

Тридесетпетогодишња Задић, чланица странке Зелених, је са родитељима из Тузле избјегла у Беч 1994. године. У Аустрији је завршила основну школу, гимназију и студиј права са магистеријем и докторатом у Бечу. Своје студије је усавршавала на Католичком универзитету Светог Срца у Пјаћенци и на чувеном Универзитету Колумбија у Њујорку. Радила је у бројним међународним институцијама, укључујући и Међународни кривични суд за бившу Југославију те као адвокат у реномираној међународној адвокатској канцеларији.

Задић је иначе прва Босанка и Херцеговка која је изборила мјесто у највишем законодавном тијелу Аустрије на изборима 2017. године. Сада је направила и корак више избором у извршну власт, а повјерен јој је један од најважнијих ресора – правда.

Када је прије двије године изабрана у Парламент Аустрије поручила је да је њен улазак у парламент важан не само њој, него и свим људима који су дошли у Аустрију, који нису рођени у тој земљи, али и људима из БиХ и са подручја бивше Југославије.