• Bosanski
 • Hrvatski
 • Српски
 • Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini (BIH): Dijaspora za razvoj (D4D)

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlada Švicarske, UNDP i IOM

  05/12/2016

  U toku

   

  Na temelju službenih podataka procjenjuje se da ukupan broj stanovnika, koji su porijeklom iz BiH, a žive u nekoj od zemalja prijema, približno iznosi oko dva miliona (uključujući sve generacije). Većina iseljenika, uprkos tome što su napustili zemlju, i dalje imaju snažne emocionalne, finansijske i porodične veze s Bosnom i Hercegovinom. Istovremeno, zajednice bh. iseljeništva su uglavnom dobro integrirane i bolje stojeće u odnosu na druge zajednice migranata u svojim zemljama prijema, s potencijalom i spremnošću da doprinesu razvoju svoje zemlje porijekla. Međutim, saradnja je većinom nestruktuirana i sporadična. Stoga je Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kreiralo stratešku politiku za saradnju s našim građanima koji žive i rade u inostranstvu. Jedan od najznačajnijih projekata te strategije je „Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini: Dijaspora za razvoj“.

  Ovaj projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uveliko doprinosi razvoju naše zemlje, te jača kapacitete državnih institucija na različitim nivoima vlasti za saradnju s iseljeništvom. Projekat ima za cilj povećati socioekonomske prilike i perspektive za ljude u BiH, te unaprijediti njihovu egzistenciju kroz snažniji angažman iseljeništva.

  Više informacija o projektu na linku:

  http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/operations/projects/poverty_reduction/migration-and-development1.html

  Početak projekta: 5/12/2016

  Završetak projekta: 4/12/2020

  Projektna menadžerica: Merima Avdagić

  Partneri: Vlada Švicarske, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 15 partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) (Bijeljina, Bratunac, Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Lopare, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša, Zenica i Žepče) , Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH

  Budžet projekta: 5.692,538,00 USD uglavnom osiguran od strane Vlade Švicarske

  DOKUMENTI/FAJLOVI

  INFOGRAPHIC NOVA WEB

  Pitajte nas