Tuzlak i profesor na Sveučilištu City u Londonu, gospodin Ahmed Kovačević, dobitnik je prestižne nagrade James Clayton za 2020. godinu. Ova izvanredna nagrada dodjeljuje se za izuzetan doprinos strojarstvu i srodnim znanostima, tehnologiji i izumima.

Nagradu dodjeljuje Kraljevski institut strojarskih inženjera (IMechE). Ova je institucija neovisno profesionalno udruženje i učeno društvo sa sjedištem u Londonu u Velikoj Britaniji, koje zastupa inženjere strojarstva i inženjersku struku. S preko 120 000 članova u 140 zemalja, koji rade u raznim industrijama poput željeznica, automobila, zrakoplovstva, proizvodnje, energetike, biomedicine i građevine. Instituciju je osnovao George Stephenson 1847. godine. i dobio Kraljevsku povelju 1930. Sjedište ustanove, posebno sagrađeno za ovu instituciju 1899. godine, nalazi se na 1 Birdcage Walk u središnjem Londonu, u blizini Buckinghamske palače.

Uvaženi profesor Ahmed Kovačević ljubazno se odazvao pozivu agencije Bhdinfodesk da uruči svoju nagradu bosanskoj javnosti.

“Kako ste došli do te nagrade, što ste morali ‘izmisliti’ i što ona vama znači?”

– Za svaku nagradu i priznanje koje primi čovjek mora uložiti puno truda i rada. Kraljevsko udruženje inženjera strojarstva iz Velike Britanije (IMEchE) najveće je i najcjenjenije udruženje ove vrste na svijetu. “Nagrada James Clayton Prize”, koju ovo udruženje dodjeljuje godišnje od 1945. godine najzaslužnijim ljudima iz industrije i akademije za razvoj strojarstva, najveće je priznanje koje ova institucija može dodijeliti. Izuzetno sam ponosan i zahvalan što je IMechE prepoznao doprinose koje smo moj tim i ja dali u području strojeva za preradu fluida u posljednjih pet godina. Naš rad koncentriran je na kompresore. Zanimljiva je činjenica da se 20% električne energije proizvedene u razvijenim zemljama koristi za pogon kompresora. Na primjer, svaki hladnjak ili klima uređaj ima kompresor, kompresori se koriste u svim procesima za povećanje tlaka fluida, komprimirani zrak koristi se svuda oko nas, od bolnica, prehrambene i farmaceutske industrije do cestovnih uređaja i tako dalje. U svom obraćanju tijekom dodjele nagrada, predsjednik CEO Imeche, dr. Colin Brown istaknuo je da se, zahvaljujući radu mog tima, poboljšala upotreba kompresora i procjenjuje se da je to dovelo do smanjenja emisije CO2 za 30MT, što čini 0,1% svjetske proizvodnje CO2. Kao što sam rekao, ova nagrada nije priznanje samo meni, već i cijelom timu u Centru za kompresore na Sveučilištu City u Londonu.

Koliko ste vezani za Bosnu i Hercegovinu i koliko često idete kući?

– Jako sam vezan za Bosnu i Hercegovinu i to će i ostati, ne samo zato što imam obitelj koja živi u Bosni, već prvenstveno zato što mislim da smo mi koji živimo izvan Bosne i Hercegovine važan faktor u razvoju i prosperitetu naše zemlje. Prema statistikama, 25% bruto dohotka u Bosni i Hercegovini dolazi od ljudi koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Također smo izravna veza sa svijetom i trebali bismo biti jedan od poticaja za naše mlade ljude da se obrazuju u zemlji i izvan BiH i da nastave doprinositi prosperitetu zemlje. BiH se ne može samostalno izolirati, već se mora integrirati u europske i svjetske trendove. Iako živim ovdje u Velikoj Britaniji, nastavio sam redovito odlaziti u Tuzlu i predavao konstruiranje na Mašinskom fakultetu u Tuzli od 1998. do 2008. Mnogi mladi i iskusniji stručnjaci sa svih strojarskih fakulteta u BiH dolazili su mi u London na studij. Sudjelovao sam na prvom Bh. inženjering tjednu 2018, imao  zajednički projekt sa Sveučilištem u Mostaru 2019. godine, ove godine sam održao seminare za Udruženje inženjera strojarstva BiH, s profesorom Isakom Karabegovićem organiziram konferenciju “Nove tehnologije” na Akademiji znanosti i umjetnosti BiH itd. Odlazim u Tuzlu najmanje tri ili četiri puta godišnje i tako ću nastaviti. Ova godina je nešto drugačija jer nije bilo moguće putovati, ali ova epidemija će proći … Dobro je što danas imamo priliku komunicirati putem Interneta, pa ćemo zajedno puno lakše izaći iz ove krize.

Tekst razgovora Adisa Burazerovića s profesorom Kovačevićem možete pročitati na poveznici Bhdinfodesk:

https://bhdinfodesk.com/2020/11/26/london-profesor-ahmed-kovacevic-dobitnik-prestizne-nagrade-kraljevskog-instituta-masinskih-inzinjera-velike-britanije/

Izvor: Bhdinfodesk