Uoči početka 10. „Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u Bosni i Hercegovini“, u Kamernom teatru 55 održana je konferencija za novinare na kojoj su, o ovoj najvećoj regionalnoj naučnoj smotri, govorili ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, predsjednica BHAAAS-a Nirvana Pištoljević i član Upravnog odbora BHAAAS-a i Oragnizacionog odbora „Dana“ Ismar Volić.

Jubilarni „Dani BHAAAS u Bosni i Hercegovini“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, bit će održani od 21. do 24. juna 2018. godine u hotelu Termag na Jahorini. Očekuje se dolazak više od hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, te više od 375 predavača koji će sudjelovati na 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija.

Ministrica Borovac je zahvalila naučnoj dijaspori za nesebičan doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, posebno za pomoć i podršku koju Akademija pruža studentima i mladim istraživačima u Bosni i Hercegovini i najavila dalju podršku BHAAAS-u čiji su članovi svojevrsni ambasadori naše zemlje u svijetu.

„Iako ste odlično integrirani u razvijenim zemljama prijema, niste zaboravili  svoju domovinu – Bosnu i Hercegovinu i nastojite joj pomoći dijeljenjem onoga što najviše vrijedi, a to je vaše znanje“, kazala je ministrica Borovac i podsjetila da su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i BHAAAS prije godinu dana potpisali Memorandum o saradnji kojim je, između ostalog, definirano zajedničko promoviranje učešća predstavnika ove organizacije, ali i cjelokupne naučne dijaspore iz Bosne i Hercegovine u razvojnim i drugim ključnim programima, projektima i procesima u BiH, u skladu sa Politikom o saradnji s iseljeništvom. Na temelju ovog  memoranduma,  pokroviteljstvo 10.  „Dana BHAAAS u Bosni i Hercegovini“ uvršteno je u ovogodišnji budžet Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Ministrica Borovac je najavila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uskoro pokrenuti aktivnosti i u oblasti kulturne saradnje sa iseljeništvom.

Upravo o kulturnim događanjima u okviru 10.„Dana BHAAAS u Bosni i Hercegovini“ govorila je Nirvana Pištoljević, rekavši da su Akademija i Kamerni teatar 55 potpisali Memorandum o saradnji.

„Iako je, tradicionalno, u fokusu naše konferencije nauka, svake godine se trudimo obogatiti  je kulturnim događajima. Ove godine će u Kamernom teatru 55 biti odigrana predstava Knjiga mojih života, prema knjizi našeg člana Aleksandra Hemona, imati ćemo i ekskluzivnu izložbu grafika Safeta Zeca, koncert Sarajevske filharmonije, te prezentaciju festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest –Jasna Diklić“, kazala je Pištoljević.

Ismar Volić se, kako je rekao, osjeća kao da najavljuje svjetsko prvenstvo u nauci, jer svaki od 27 simpozija može biti mala konferencija za sebe.

Volić je pozvao mlade istraživače i studente u BiH da se priključe Akademiji „jer, BHAAAS nije samo i nije ekskluzivno organizacija rezervirana za stručnjake iz Sjeverne Amerike“.