Пут нас води у Општину Лопаре, једну од позитивних прича повезивања дијаспоре са локалном заједницом. Општина је смјештена на прелазу планине Мајевице ка равницама Семберији и Посавини, и представља средиште овог дијела Подмајевице. Цијело подручје карактерише велики број мањих водених токова, а кроз град Лопаре протиче ријека Гњица. Град Лопаре се налази на просјечној надморској висини од 235 м. Кроз општину пролази регионални пут Тузла-Брчко и магистрални пут Бијељина-Тузла. Наш домаћин данас је начелник Општине Лопаре Радо Савић.

– Дијаспора наша одавде, је настала у највећем броју тамо седамдесетих и осамдесетих година. Људи су кренули да иду, баш како сте ви рекли, трбухом за крухом. Све је више људи одлазило тада још као сезонски радници, али ево након ратног дешавања, велики број људи је отишао и тамо се трајно настанио. Према нашим процјенама у дијаспори је из наше општине 5.000 људи, појашњава начелник Радо Савић.

Прије десетак година, Општина Лопаре се увезала са својом дијаспором у Швицарској, након чега је покренуто Удружење Мајевчана. Осим хуманитарног рада, ова сарадња је покренула и 12 успјешних привредних пројеката. Због ових примјера добре праксе, Општина Лопаре је једна од локалних заједница овогодишњег Бизнис форума бх. дијаспоре који ће се одржати у онлине формату 14. априла, а уз подршку УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”.

Жељко Керовић, начелник Одјељења за привреду, води нас кроз причу неколико успјешних примјера инвестиција дијаспоре. Прва станица нам је компанија “Octopus” на челу са власником Владом Антићем, који је изградио први отворени базен у Лопарама. Премда је прошлу годину обиљежила пандемија, Антићи се надају наставку позитивне приче која је кренула са отварањем базена љета 2019. године. У сарадњи са Општином Лопаре осигуране су школе пливања и бесплатан улаз за дјецу и средњошколце, па је базен у Лопарама вратио осмијехе на лица дјечака и дјевојчица овога краја. УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” подржао је набавку опреме и развој “Octopusa”.

Прича нас даље води до компаније “Ђокић Метал”, основане крајем 2014. године. Данас има 17 запослених, те ради већином за извоз у Швицарску. Власник Радислав Ђокић повезује компанију са међународним тржиштем. Препознатљиви су по производњи ограда, а шире своју асортиман.

Драго Радић из фирме “Fructum” нас дочекује на локалитету највећег шљивика у регији. Некада запуштена земља задруге, дата је у закуп Драгану Јовићу, који живи и ради у Аустрији. Општина Лопаре и инвеститор су потписали уговор о концесији, те се данас шљивик пружа на 50 хектара, а при крају су и радови на хладњачама.

– Сви ови пројекти које је дијаспора започела су здрави, самоодрживи и витални и наш циљ и јесте то да кад људи улозе, имају и они користи од тога. На крају наша жеља је да наси људи који су стекли пензију, одрадили радни вијек на западу се врате у родни крај да овдје живе јер и то је важно, закључује начелник Савић.

Регистрација за BHdiaFor је слободна и отворена, а можете се пријавити путем овог линка.

Преузето: Moja BiH