Намик Хрле је директор развоја и главни технолошки директор у ИБМ-овом одјелу за податке и умјетну интелигенцију. Носи титулу IBM- Fellow, крајње одредиште у ИБМ-овој техничкој каријери која је дата малом броју појединаца који су показали највиши ниво водства, иновација, пословног утицаја, друштвене еминенције и препознавање талената. Он је главни изумитељ ИБМ-а, члан ИБМ академије и Вијећа техничких стручњака. Намик има свјетску репутацију врхунског стручњака за кориштење података и умјетне интелигенције за дигиталну трансформацију и реинвенцију пословних апликација.

Рођен је у Бањалуци, гдје је похађао основну и математичку гимназију. Након гимназије, уписује студиј математике у Загребу, потом магистериј компјутерских наука на Електротехничком факултету. У Загребу је радио у неколико ИТ компанија, а 1989. године одлази у Аустралију гдје живи наредних 7 година. У Аустралији ради као независни контрактор, углавном пише програме за ИБМ – надзорне алате за базе података.

Из Аустралије се враћа у Њемачку гдје ради за ИБМ и САП компанију која производи бизнис апликације, и на крају заснива стални радни однос у ИБМ-у.

Намик истиче да је пандемија утјецала на ИБМ као и на све друге, како велике, тако и мале компаније. Међутим резултати утјецаја су другачији за ИБМ јер таква компаније има много више капацитета да поднесе ову врсту кризе. Пандемија је висе утицала на животе упосленика унутар компаније који су директно погођени вирусом. Око 95 % ИБМ-ових упосленика тренутно ради од куће.

Будући да се Намик бави производњом софтвера, рад на даљину је могућ тако да он заједно са својим колегама ради од куће још од марта претходне године. За примјер наводи „open source„ софтвер који је направљен изван канцеларија, а ипак је дао фантастичне резултате.

Намик истиче једну позитивну страну пандемије.  „Некада је потребно да паднеш, да направиш корак назад, да би се брже ишло напријед. Очекујемо да је ова пандемија уствари, поред свих негативности, једна могућност да се нешто пресложи, да се креира нова вриједност, да се почне улагати у  друге ствари које ће довести до слиједећег брзог раста производње. Има ту нове искре, новог раста. Ја у то вјерујем.“

Све пословне одлуке, бизнис стратегије и претпоставке се данас доносе на основу података и комплетна „AI“ револуција је направљена на подацима. Умјетна интелигенција као инпут узима разне податке и у њима тражи везе и претпоставке за исходе будућих догађаја. „Подаци су гориво индустријске револуције у којој радимо. Комплетна дигитална трансформација коју видимо у свијету, она се храни са подацима“, тврди Намик.

На питање шта сматра на који начин можемо анимирати дијаспору за улагање у економски развој БиХ, а да није искључиво кроз емоционалну призму, Хрле поручује.Нема ништа на брзину. Ако мислимо да ће се нешто догодити за годину дана, неће. Не мора се ићи вани да би могли имати фантастично образовање. На интернету су доступна предавања, са Берклиja, Стенфорда, Оксфорда, у вријеме корона пандемије и тамошњи студенти имају предавања онлине. Одлични су увјети за учење. Једино тако ћемо бити конкурентни. Постоји ли нешто више конкурентно од знања. Ми смо једна мала земља са малим природним богатствима. У глобалном контексту то је кап. Шта можемо учинити? Хајмо се наоружати знањем. Будући да имамо знање вјерујем да би многи дошли инвестирати укључујући и нашу дијаспору.

Комплетан интервју са Хрле Намиком можете прочитати на http://www.diasporainvest.ba/blog-content/547/namik-hrle-ibm-dijaspora

Извор: dijasporainvest. ba