Иако је рођен у Аустрији, Ивица Јурак дјетињство је провео у земљи подрјекла својих родитеља, а како сам каже прелијепом мјесту Громиљак у општини Кисељак гдје је одрастао и похађао основну школу. У доби од 12 година, 1992. године са мајком и двије сестре враћа се у Аустрију, у Капфенберг гдје му је отац радио и живио. Ивица у Аустрији наставља школовање, планира будућност. Данас је успјешан предузетник, власник фирме Јурак Металбалбау ГмбХ, а поред мноштва пословних обавеза радо помаже бројне спортске клубове и појединце.

Везе с родним крајем својих родитеља у којем је провео дјетињство, никад није прекинуо. У Громиљак долази кад год има прилику, а за ово мјесто веже га мноштво пријатеља, родбине, обитељска кућа.

Све споменуте активности, као и тражење могућности за успоставу господарске сарадње аустријских с тврткама у Кисељаку и средишњој Босни неки су од начина на које Ивица Јурак активно ради у Капфенбергу с домовином. Сa Јураком смо разговарали о његовим плановима и животу заједнице исељеника из средишње Босне у Капфенбергу, односно БиХ према исељеништву као и његовој визији како га унаприједити.

 Капфенберг, индустријски градић у Аустрији има око 22,5 тисућа становника, њих око 12 посто вуку коријене из БиХ, а већина има и аустријско држављанство. Међу њима су бројни исељеници из средишње Босне, Кисељака, Крешева, Фојнице и Бусоваче. Ивица Јурак припадник је друге генерације исељеника подијеклом из БиХ, међу којом је мноштво успјешних пословних људи који значајно доприносе економском развоју дијела Аустрије у којему живе и раде.

„Рекао бих да је допринос нас из друге генерације исељеника развоју економије велики. Скоро да нема области у којој немамо способних предузетника, од металне индустрије у којој ја радим, преко грађевине и угоститељства до финанцијског и административног сектора. Могао би слободно рећи да смо добро интегрисани у пословном свијету Капфенберга“, ГмбХ један од примјера успјешног пословања у овом дијелу Аустрије.

Након пословних обвеза, Ивица Јурак проналази времена и за спорт. За богат спортски живот у Капфенбергу добар дио заслуга припада управо исељеницима подрјеклом из БиХ. Примјерице, они подрјеклом из средишње Босне након рата, 1995 године основали су Хрватски аматерски сшпортски клуб, ХАШК Капфенберг чији је предсједник тренутно Анто Микулић. Кроз дјеловање клуба његови чланови активно раде и на јачању веза с домовином кроз организирање спортских садржаја попут малоногометних турнира. На овај начин и у спортском су се животу уклопили у имиџ Капфенберга.

Потврдио нам је и како код њега тренутно борави млади тенисер Иван Билетић, члан „Eliptic“ који похађа Tennis Academy Киндберг. Јурак је дјечаку из Громиљака, мјеста у којем је и сам одрастао, одлучио помоћи у остварењу снова о блиставој спортској каријери коју му многи предвиђају.

Ивица Јурак успјешан је предузетник, везан је уз домовину у којој је одрастао али не и задовољан искориштеношћу њезиних потенцијала и постојећим везама с исељеништвом. Рука сарадње коју каже често и на различите начине исељеници пружају БиХ, остају негдје „у зраку“ без конкретног одговора о понуђеним модалитетима сурадње. „Нисам задовољан сарадњом с БиХ, прије свега као предузетник јер сматрам да би пословна сарадња с Европском унијом могла бити пуно боља. БиХ има изузетан географски положај као и мноштво других потенцијала као што су природна богатства и способни људи уз које се може пуно више направити. Уз једну јаку и стабилну политику сматрам да би све могло пуно боље функционисати те да би људи у БиХ могли добити прилику за сигуран и пристојно плаћен посао.

То су уједно и моје жеље за БиХ, да искористи своје бројне потенцијале и људима осигура квалитетне пословне прилике, закључује причу Ивица Јурак, припадник друге генерације исељеника из БиХ који живе и раде у Капфенбергу у Аустрији.

Његови родитељи као и многи исељеници који ондје живе помагали су родни крај у рату и након њега на различите начине. Но, чини се како је дошло вријеме за неке друге модалитете помоћи, најприје кроз пословну сарадњу која би БиХ могла помоћи остварити бројне неискориштене потенцијале те на тај начин барем дијелом зауставити све изражајнији тренд одласка.

 

Извор: Артинфо.ба