Босанскохерцеговачко-америчка академија умјетности и наука (БХАААС), у партнерству са Медиацентром Сарајево, уз подршку Фонда Отворено Друштво БиХ и маркетинг агенције Републиц из Сарајева, покреће шестомјесечни пројект развоја научног новинарства у Босни и Херцеговини.

Користећи пандемију као главни фокус пројекта, новинари, медијски професионалци, студенти и други заинтересовани имаће јединствену прилику да стекну и примијене знање у сфери научног новинарства, понуде и реализују своје идеје за побољшање извјештавања о научним темама, те да сарађују са стручњацима из региона и шире.

Пројект ће почети истраживањем, гдје ће се кроз анализу извјештавања бх. медија о вакцинама и фокус групу у којој ће учествовати научници и новинари, идентификовати кључни трендови и изазови у извјештавању о пандемији и другим темама научне природе.

У априлу ће бити одржан дводневни хакатон за младе посвећен рјешењима за промоцију научног новинарства, а у сврху боље информисаности грађана. Основни циљ активности је проширити свијест међу младим људима о значају адекватног и вјеродостојног информисања јавности о научним темама -саопшено је из БХАААС.

У јулу ће бити одржана тродневна онлине конференција на којој ће професионални научни новинари и други стручњаци из региона и шире одржати предавања и радионице са јединственим едукацијским садржајем.

Као финална активност пројекта, кроз отворени позив и процес селекције, седам изабраних новинара ће добити стипендију за писање и објаву висококвалитетног извјештаја на неку од научних тема,  уз континуирану подршку ментора (научника и медијских стручњака). Иза овог пројекта медијској и научној заједници остаће на распологању ресурси и знања која ће користити за даљи развој и унапређење научног новинарства у Босни и Херцеговини – наводи се у саопшењу.

– Наука и питања научне природе све више постају неизбјежан дио јавне расправе. Од глобалног загријавања па до KОВИД-19 пандемије с којом се суочавамо, јасно је да наша егзистенција зависи од науке. Самим тим, од велике је важности да је јавност адекватно информисана о овим темама и да се гради одређени ниво научне писмености у друштву. Сматрам да новинари и научници треба да сарађују много више и заједнички раде на формирају јавног мнијења. Због тога ће овај пројект радити на спајању управо ова два свијета –  казала је Љиљана Ђукановић, чланица БХАААС-а и руководитељка пројекта.

Врло специфична знања из области природних наука, разумијевање различитих фармацеутских и здравствених појмова и процеса, у вријеме пандемије ЦОВИД-19 показала су се изузетно важним за новинаре и уреднике како би све ово што се дешава и сами разумјели, а онда о томе и извијестили и објаснили широкој јавности – подсјећа Елвира ЈукићМујкић, уредница у Медиацентру Сарајево, наводе из БХАААС.

 

Преузето: bhaaas.org