Тузлак и професор на City University у Лондону, господин Ахмед Ковачевић, добитник је престижне James Clаyтон награде за 2020. годину. Ова изузетна награда се додјељује за изниман допринос машинству и сродним наукама, технологији и изумима.

Награду додјељује Краљевски институт машинских инжињера (IMechЕ). Ова институција је независно професионално удружење и учено друштво са сједиштем у Лондону, Уједињено Краљевство, које представља машинске инжињере и инжињерску професију. Са преко 120.000 чланова у 140 земаља, који раде у различитим индустријама попут жељезница, аутомобила, ваздухопловства, производње, енергетике, биомедицине и грађевине. Институцију је основао George Stephenson 1847. године. а Краљевску повељу добила је 1930. Сједиште установе, посебно изграђено за ову институцију 1899. године, налази се у средишњем Лондону, у непосредној близини Buckinghamske палате.

Угледни професор Ахмед Ковачевић љубазно се одазвао на позив агенције Bhdinfodesk да његову награду представе босанскохерцеговачкој јавности.

“Како сте дошли до те награде, шта сте морали ‘измислити’ и шта она представља за Вас?”

– За сваку награду и признање коју добије, човјек мора уложити доста труда и рада. Краљевско удружење машинских инжињера Велике Британије (IMEchE) је највеће и најцјењеније удружење овог типа у свијету. Награда “James Clayton Prize” коју ово удружење додјељује годишње почевши од 1945. најзаслужнијим људима из индустрије и академије за развој области машинства, је највеће признање које ова институција може додијелити. Ја сам изузетно поносан и захвалан што је IMechE препознао доприносе које смо мој тим и ја направили у области машина за процесирање флуида у задњих пет година. Наш рад је концентрисан на компресоре. Интересантна је чињеница да се 20% електричне енергије која се произведе у развијеним земљама користи за погон компресора. Напримјер, сваки расхладни или уређај за климатизацију има компресор, у свим процесима се користе компресори за повећање притиска флуида, свуд око нас се користи компримирани зрак, почев од болница, прехрамбене и фармацеутске индустрије па до уређаја за рад на цестама и тако даље. У свом обраћању приликом додјеле награде CEO Imeche, dr. Colin Brown је истакао да је, захваљујући раду мог тима искориштеност компресора унапријеђена и процјењује се да је то довело до смањења емисије ЦО2 од 30МТ што чини 0.1% свјетске производње ЦО2. Као што сам рекао, ова награда је не само признање мени него и читавом тиму у Центру за компресоре на City Univerzitetu у Лондону.

Колико сте везани за Босну и Херцеговину и колико често идете у домовину?

– Ја сам јако везан за Босну и Херцеговину и тако ће и остати, не само зато што имам фамилију која живи у Босни него првенствено зато што мислим да ми који живимо ван Босне и Херцеговине смо један важан чинилац у развоју и просперитету наше земље. Према статистикама, 25% од бруто прихода у Босни и Херцеговини долази од људи који живе ван Босне и Херцеговине. Такођер, ми смо и директна веза са свијетом и требали бисмо бити један од подстрека за наше младе људе да се образују како у земљи тако и ван БиХ и да наставе доприносити просперитету земље. БиХ не може бити изолована и сама, мора се интегрисати у европске и свјетске токове. Иако боравим овдје у УК, наставио сам редовно ићи у Тузлу и предавао сам конструисање на Машинском факултету у Тузли од 1998. до 2008. Код мене у Лондон су у студијске посјете долазили многи млади људи и искуснији стручњаци са свих машинских факултета у БиХ, учествовао сам на првој Бх. инжињеринг седмици 2018., с Универзитетом у Мостару сам имао заједнички пројекат 2019., ове године сам одржао семинаре за Удружење машинских инжињера БиХ, с професором Исаком Карабеговићем организујем конференцију “Нове технологије” у Академији наука и умјетности БиХ итд. У Тузлу идем барем три, четири пута годишње и тако ћу и наставити. Ова година је нешто другачија јер се није могло путовати, али и ова епидемија ће проћи… Добро је да данас имамо могућност комуницирања преко интернета па ћемо скупа изаћи и из ове кризе пуно лакше.

Текст разговора Адиса Буразеровића са професором Ковачевићем  можете прочитати на линку Bhdinfodesk:

https://bhdinfodesk.com/2020/11/26/london-profesor-ahmed-kovacevic-dobitnik-prestizne-nagrade-kraljevskog-instituta-masinskih-inzinjera-velike-britanije/

Извор: Bhdinfodesk