Терористички напад у Бечу, као што се и претпостављало, накратко је пореметио досадашњи начин живота у Аустрији и изазвао одређену дозу неповјерења.

– Морам рећи да друштво јако добро амортизује ово што се догодило. И политичари, чак ни десничари се не усуђују да дају неке негативне изјаве, јер знају да тако могу да озбиљно поремете стање у заједници што никоме није у интересу –у разговору за “Аваз” каже предсједник Савеза босанскохерцеговачких удружења у Аустрији “Consilium Bosniacum”, Дамир Сарачевић.

Представници Савеза су, прије неколико дана, у друштву министрице вањских послова БиХ, Бисере Турковић и амбасадора БиХ у Аустрији, Кемала Козарића, одали почаст убијенима у центру Беча. На овај начин, БиХ је показала да поштује вишестољетно пријатељство са Аустријом и дијели бол са њеним грађанима, јер у овој земљи је, током агресије на БиХ, свој нови дом пронашло на десетине хиљада Босанаца и Херцеговаца.

– Процјењује се да у Аустрији живи више од 200.000 Босанаца и Херцеговаца. Међутим, ми већ имамо и те треће генерације. Ако су родитељи рођени овдје, па ако је дијете рођено овдје онда се његова веза са БиХ више не може упратити. Овдје се то пријатељство према Босанцима заиста осјети. Ја живим у Аустрији дуже од 20 година и имао сам масу ситуација гдје сам то осјетио, поготово код старије генерације. Радили смо промоције књига о Бошњацима у Првом свјетском рату и дођу нам људи који кажу да им је њихов дедо или отац причао о Бошњацима. Постоји један позитиван однос, још увијек траје сјећање на вријеме у којем смо били у једној држави и Босанци су овдје најбоље прихваћена мањина – каже Сарачевић.

Савез бх удружења “Цонсилиум Босниацум” основан је 30. марта 2019. и окупља 21 удружење из различитих градова. Промовише дијалог и повезивање, обнову историјских веза и јачање пријатељства Аустрије и БиХ и њених народа, а са жељом да се утиче и на актуелне политичке и друштвене процесе.

Познато је да је у Влади Аустрије и министрица Алма Задић, поријеклом из Тузле, да је Ахмед Хусагић координатор за интеграције Социјалдемократске странке Аустрије, али јавност углавном не зна да су Босанци у општинским савјетима, градским владама, образовним институцијама, да имамо на десетине успјешних књижевника, умјетника, научника, привредника …

Ове године обиљежили су Дан бијелих трака, посвећен жртвама Приједора, а на једном од главних тргова у Бечу и годишњицу геноцида у Сребреници, којој је присуствовао и бивши високи представник Волфганг Петрич.

– Ми Босну не можемо заборавити, нема састанка да ми не причамо о БиХ и да не размишљамо на који начин се можемо укључити. Имамо јако коректну сарадњу са Сектором за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, амбасадором Козарићем, тако да настојимо јачати те везе. Мислим да морамо бити бољи да би нам било боље. Да се ми више ангажујемо, свако у оквиру својих могућности. Ја нисам предсједник државе, али у оквиру у којем могу да дјелујем да дам свој максимум и да радим за општи, наш заједнички интерес – истиче Дамир Сарачевић.